dinsdag 11 december 2007

reflectie

75% van de dag is donker, dus het is zaak jezelf zichtbaar te maken op straat. Zelfs honden dragen hier állemaal reflecterende jasjes en halsbanden met ledjes erin. Vanochtend zag ik vanaf het dak van de Shippingklubben een kluitje gouden stipjes zwermen aan het eind van de straat. Het bleek een kleuterklasje te zijn, twintig kaboutertjes gekleed in twintig eendere reflecterende jasjes. En dat in de felle, felle zon. Alsof er een oogverblindende wolk vuurvliegjes in aantocht was.

of/of

Óf je parkeert je auto een dag lang onder een kantoor in Oslo...
óf je koopt voor je vrouw een bosje rozen op weg naar huis.

Kost je allebei zo 35 euro in dit land. Life is all about choices.

spits

Nou, we hebben hem ontdekt: de serieuze spits. Die valt hier dus om 16.00, als het echt donker begint te worden. Tussen de auto's, trams en bussen krioelen tientallen Kerstshoppers en hier en daar zelfs een fietser. In en uit alle parkeergarages een gestage stroom van auto's. 't Is bijna wonderlijk dat er zoveel auto's zijn, als je nagaat dat het al behoorlijk kostbaar is om er een aan te schaffen, laat staan om hem een dagje te stallen in hartje Oslo. Amsterdamse toestanden!

en ik zei nog zo...

...géén bommetje!

Afgezien van de indrukwekkende hoeveelheid hardware, zal die glazen bol wel de meeste vraagtekens oproepen. Geen idee wat de diverse securities daarvan denken, temeer daar er uit de bol nu met gaffertape vastgeplakte draadjes steken, een zwarte en een rode, zorgvuldig in elkaar gedraaid en leidend naar een blokje met penlite batterijtjes. Héél apart. Op zich wel weer een mooie plausibele verklaring waarom er meer dan 40 penlites in mijn koffer zitten...

suction mount

En zo zit het statief óp het praktisch volledig kunststof blikje. De reden voor de invalidenparkeerplaats is eerder de auto dan wijzelf - een voertuig is behoorlijk aerodynamically challenged met zo'n uitbouw op zijn kap. Maar naar verluidt kun je er wel 100 mee rijden.

very sneak preview

Dit is 'm dan: onze acteur Anders.

incredible

De enige echt prettig kijkende zender op deze tv is CNN.
En CNN heeft elke vijf minuten een reclameblokje.
En in 1 op de 3 blokjes zit een reclame met fantastische filmbeelden.
Voor incredible India.
Leuk, gepersonaliseerde multimedia.
Maarrr... hebben we haast dan?

uit een prima milieu

Noorwegen doet me aan meerdere opzichten aan Canada denken. De alomtegenwoordigheid van bergen, sneeuw en naaldbossen. Zelfs de kleinste peutertjes zie je aan wintersporten doen. Overal is skiën, schaatsen, snowboarden, hiking en trekking. Maar vooral zijn de Noren, net als de Canadezen, oneindig meer environmentally aware dan de Nederlanders. Ook in het hotel is de koffie organisch, wordt erop aangedrongen dat je zo weinig mogelijk water verbruikt en heeft het eenvoudige prullenbakje onder het bureau drie compartimentjes met kleurcode voor afvalscheiding.