zondag 28 februari 2010

finaletraining

join the military

Als je niet beter wist, zou je denken dat Elise en Yentl zich voorbereiden op een plaatsje bij de landmacht. Hun nieuwste passie is trainen voor Kids on Ice. 'Kunstrijden', zoals de dames zelf zeggen. Niet 'ijsdansen', niet 'kunstschaatsen', nee: 'kunstrijden'.

Omdat er meer dan 250 kinderen deelnemen aan deze shows, waarvan de kleinsten een jaar of 3 zijn en de grootsten de puberteit al voorbij, wordt de hele operatie geleid met militaire precisie. De regels zijn streng en uitgebreid. Over uiterlijk (verplicht een staart in het haar), over gedrag (altijd op tijd natuurlijk), over uitrusting (witte kunstschaatsen). Geen chocolade mee tijdens de shows (vlekken!), geen ouders in de kleedkamers tenzij je zelf nog niet je schaatsveters kunt strikken. Alle kinderen doen aan drie dansen mee en hebben dus verschillende kostuums aan, die door een batterij vrijwilligers inelkaar genaaid worden. Op het ijs klonk tijdens de finaletraining om 9 uur vanochtend al de mededeling dat wie nú nog stond te kletsen, van de schaatsvloer af moest.

En het doet ze goed, het is prima zo. Ze genieten volop en hebben geen enkel probleem met de tijden en de vele trainingen. Vandaag in totaal 2,5 uur, woensdag anderhalf, zondag daarop weer, en zo wordt het intensiever tot aan de shows op 3, 4 en 5 april. Daar mag geen opname gemaakt worden - dus de afgelopen keren heb ik mijn camera maar meegenomen om wat plaatjes te schieten.