maandag 17 december 2007

verkeer

We hebben een auto mét chauffeur hier. Niemand vindt het raar dat je niet zelf rijdt. Nog eenvoudiger: iedereen zou het ronduit idioot vinden om wél zelf te gaan rijden. Het verkeer is een heksenketel. Niemand die zich aan rijbanen houdt. Fietsers, voetgangers en dieren gaan overal tussendoor. Vele motoren en scooters, maar vooral onvoorstelbaar veel van de kleine geelzwarte driewiel rikshawtaxi's. Soms staan ze zes rijen dik te wachten. Wie een ander inhaalt, toetert bij wijze van waarschuwing. Groter gaat voor. Betonnen muren en paaltjes ook. Op de meeste kruispunten is geen sprake van verkeersborden (laat staan verkeerslichten of zelfs maar voorrangsregels). Als de situatie té zeer uit de hand loopt, stapt de brommerige agent die op een van de hoeken in een hokje zit, de straat op om de boel te regelen. En dat is dat.

Eigenlijk wonderlijk dat we alleen maar ergens een paar motorista's aantikten die zichzelf squeezten tussen ons en de naastgelegen rikshawtaxi.

beestjes

Op straat lopen honden, en ook wel katten. Maar vooral honden: magere scharminkels met gladde vachten. Een heel enkele kat. We zien heel grote roofvogels en kleine zwaluwen. Grote vlinders en toch nog wel erg veel muggen (waartegen gelukkig veel smeersel mee is). Onderweg slechts één koe, die de beleefdheid had om náást de snelweg te gaan liggen en zodoende geen verkeersopstopping te veroorzaken. We zien heel wat mensen die geiten meevoeren. Zelfs komt er een geit in een gemotoriseerde riksjataxi voorbij. Zijn eigenaar zit op het bankje, de geit staart met grote ronde ogen naar buiten en knabbelt aan een groen blaadje dat op het bankje ligt. Zijn oren flapperen dom bij elke verkeersdrempel of kuil in de weg.

nieuwszenders

Ik zap en zap en zap... kanaal 14...15...16 en het gáát maar door: alleen maar nieuwszenders. Dit land moet wel nieuwsverslaafd zijn. Allemaal CNN-klonen, kanaal na kanaal. Er zappen evenveel Hindi als Engelse tickertapes voorbij. Nieuws, nieuws, nieuws. Hoeveel nieuws kan er zijn in de wereld? Pas zo tegen kanaal 20 bereiken we het goedkopere entertainment van HBO en Nickelodeon.

kantine

Lunch in de bedrijfskantine van Mumbai 4. Fantastisch eten. We krijgen pappadums, biryani met ei, vis in scherpe rode saus, dhal, aloo en paneer. Het is allemaal even uitstekend. Zou iets voor Sodexho zijn. Om me heen zie ik medewerkers met soms hun eigen meegebrachte lunch, soms die van de kantine. Alles ziet er lekker uit, vanuit culinair oogpunt vermaak ik me opperbest. Ik hoop nog wat tijd te hebben om kruiden te kopen.

half uurtje

Dat halve uur tijdsverschil blijft je verrassen. Het is normaal om een paar uur verschil te hebben, maar op een of andere manier weet je systeem blijkbaar 'waar in het uur' je zou moeten zijn. En als ik dan op mijn gsm kijk, die GMT+1 toont, zie ik toch ineens een ander moment van de dag.

overload

Na een dag filmen is je systeem hier totaal overloaded met indrukken. Van tevoren hadden mensen al gezegd dat de contrasten het meest zouden opvallen - en dat is ook zo. De sloppen en het stof tegen de kantoren met mensen in pakken. Maar er is meer. De omvang, de oneindige hoeveelheden mensen. De gecoiffeerde tuin van het hotel waar je gemakkelijk een partijtje golf zou kunnen spelen op het gras - en de dame die daarvoor zorgt, in haar stoffige kleding voorovergebogen blaadjes oppakkend.