vrijdag 1 juli 2011

try this at home

Het aanzicht van het toetsenbord van onze iMac was me al lang een doorn in het oog. Het ding staat in de keuken, er wordt dus nog wel eens een boterham boven genuttigd, en zo nu en dan typt iemand met een tomatensausvinger of chocoladekruimeltjes aan de handen iets in. Bovendien slaapt de Harige Bejaarde ook nog wel eens bovenop de toetsen, daarbij het aanhoudende Apple boingboingboingboing waarschuwingsgeluid negerend.

Na veel jaren gebruik was het dus de hoogste tijd voor reiniging. Op het wonderlijkewereldweb vond ik een instructie over het loswrikken van de toetsen, met de bijbehorende gâhwe tip 'maak eerst een foto van je toetsenbord om later de juiste plaats voor elke toets te weten'. Dat lijkt volkomen vanzelfsprekend, maar afgezien van de QWERTY reeks bevat zo'n toetsenbord nog een verrótte hoop pijltjes en streepjes en haakjes die in de verkeerde volgorde teruggeplaatst, gaan leiden tot een hoop gevloek op het scherm en in werkelijkheid.

De eerste losgewrikte toets deed vermoeden dat het misschien wel Ernstiger was dan ik dacht.
En ja, nadat alles eraf lag, konden we constateren dat we hier met een eersteklas health hazard te maken hadden.De berg toetsen zag er onschuldiger uit. Ze werden wel stukken witter, van even in zo'n drugs&snuifzakje rondzwemmen.

Om kortsluiting onder de knoppen te voorkomen, nog even droogföhnen onder het toeziend oog van de Chefs Broodkruimeltjes en Vingerafdrukken.Enfin, eenmaal alles netjes teruggeplaatst bleek het toetsenbord nog volledig operationeel en kunnen we de komende 5 jaar weer vooruit zonder zorgen. Met dank aan beestjesdodende sprays, oude tandenborstel, Giotto blaasbalgje en een gulle scheut Albert Heijn Eco afwasmiddel.