zondag 16 december 2007

tijdzone

Dit is weer eens wat anders, een tijdzone die eerder is in plaats van later. Het is al half drie 's nachts maar ik ben nog niet moe, het voelt namelijk als half elf 's avonds (wat het in mijn systeem ook is). Gelukkig beginnen ze niet vroeg hier, maar het is toch hoog tijd om te gaan slapen.

Renaissance

Bij aankomst voor het hek van het hotel werd de auto eerst uitvoerig ge-security-checked door een horde geuniformeerde kerels met scanners en honden. We waren clean. Het Renaissance vindt het niet raar als gasten om half twee 's nachts nog een kopje soep en een hamburger komen eten in de Lake View Bar dus dat hebben we gedaan. De kamers zijn uitstekend, niets op aan te merken. Maar als je uit je raam kijkt, zie je direct naast de tuin van het hotel een sloppenwijkje.

KL6034

Net als naar Oslo hadden we ook nu weer het gevoel zowat de enige Nederlanders in een overigens compleet afgeladen toestel te zijn. Meer beenruimte, dat mocht ook wel, want wat is 9 uur weer een lekker eind...

En dan kom je aan op Mumbai International Airport. En daar ruikt het rokerig, daar is het warm. Daar is het een chaos. Eerst door immigration, vergelijkbaar met die van de USA maar zonder de vragen en de vingerafdrukken. Bagage van de band, het was er allemaal. Door een overijverige douanemeneer uit de groene rij geplukt: 'wat is dat?' 'equipment, statieven, lampen...' '...dat mag u niet zomaar invoeren.'

Sta je daar bij de rode rij (ach, elke dag een first time en vandaag was rijkelijk gevuld met firsts), tassen open, uitnodigingsbrieven tevoorschijn halen, uiterst beleefd uitleggen, nog eens uitpakken - en toen mochten we dan toch verder.

In de chaos die daarop volgde, stonden 763 drivers te wachten op hun vracht. De onze stond er ook tussen. Ravi: de komende drie dagen onze chauffeur, werd onmiddellijk vergezeld door 1, 2, 3 vrienden en bekenden die auto's tegenhielden, het karretje langs kuilen en randjes voerden en all in all vooral rondhingen in onze buurt.

overbagage

Oslo was duur, qua overbagage. We hadden 36 kilo teveel. Vandaag hadden we beduidend minder bij ons, omdat er geen car suction mount mee hoefde en omdat we ook alles hebben thuisgelaten wat we in Noorwegen niet gebruikt hebben (okee, de zonnebrand en het muggenspul uitgezonderd). Dit keer hadden we enkele kilo's teveel en daar werd niet eens over gepraat. Mooi, want een kilo overbagage naar Oslo kost 12 euro, een kilo naar Mumbai minstens 30. Dat dan ditmaal de lampenkit en het statief als odd size werden aangemerkt, ach, dat was een heel klein offer.

eventful

Wat was gisteren een heerlijk rustige thuisdag. Zo rustig dat ik niet eens zin had om te bloggen. We hebben een kerstboom gekocht, en een film gekeken met de kinderen, en heerlijk gegeten. Een ideale weekenddag. Vroeg naar bed, dat wel, want ik wist dat ik vanochtend om 5.15 weg moest rijden.

Opstaan en vertrekken ging allemaal smoothly, voorbereid and all. Hoewel ik nog even flink moest krabben, want het was -4. Maar de weg naar Hoofddorp was kalm - tot ik bij Vinkeveen was, in de linkerbaan met 130 reed en voor mijn neus ineens koplampen zag opdoemen waarvan ik dacht 'Heej!? Die rijden aan de verkeerde kant van de vangrail?'

Een spookrijder: nooit eerder gezien op de snelweg, maar je schrikt je de pleuris. 112 gebeld en gemeld bij de KLPD. Ze wisten er al van - logisch, want die drie man en een paardenkop op dat traject pakten natuurlijk simultaan hun mobieletjes. Vanaf daar geen bijzonderheden meer.