zaterdag 15 november 2008

helemaal Sintklaar

De intocht is gezien, na drie Sinterklaasjournalen. We hebben kruidnootjes gebakken. Natuurlijk is de lokale Sint ook helemaal voorbereid. En nu schrijft Elise haar verlanglijst. Met de BartSmit gids onder handbereik wordt een volledige A4 volgeschreven met nauwkeurige aanwijzingen. Dat gaat zover als: 'inclusief barbie pop' en 'bel je favoriete disney prinsessen'. Ze is niet te beroerd om voor Gijs ook een lijstje te maken, op zijn verzoek. Dat bestaat uit een hoogst eenvoudige serie wensen:

brantwirpak
brantwirschoenen
brantwirwagen
brantwirhandschoen

dancing rice in Yokohama

Gisteren waren we in Yokohama. Japan is vanaf de Orpheus nog geen tien minuten fietsen, dus zeer de moeite. Ditmaal niet de rijdende sushi (ik waan me altijd weer in een James Bond scene en wacht op de eerste die met stropdas verstrikt raakt tussen de schoteltjes maki en sashimi) maar de teppan yaki tafel. Het was weer heerlijk en natuurlijk ook veel te veel. De gepeperde lamsfileetjes, de reuzengarnalen en de teriyaki spiesjes worden altijd gevolgd door gebakken rijst met ei en groenten. Dat is het moment dat de rijstkorrels dansen op de hete plaat, een enorm ballet van witte springertjes.

I'm still here

Er is een oud album van Crowded House (alleen dát bezit al verraadt een rijpere geest) waar na 14 tracks een lange stilte valt. Net als je denkt 'Volgende?', hoor je ineens in spookachtige quasi-hardrock 'I'M STILL HERE, I'M STILL HERE!'

De herinnering vertelt verder nog, dat ik ooit een vriendin hielp bij haar schoonmaakbaantje. Dat vond plaats in een kast van een Wassenaarse villa, waarvan de eigenaren terug zouden komen van vakantie. Wij waren elk op een andere verdieping badkamertegeltjes aan het poetsen (in de stellige verwachting achter iedere wc-pot verloren diamanten oorbellen of manchetknopen aan te treffen) met het volume van de stereo op 30+. Tot dwars door de stilte scheurde 'AAAAAAAIIII'MMM STILLLLLL HIIIIEEEEEEEEEEEEEEEERRRRR'.