zondag 19 oktober 2008

de allerliefste

Als je in de leeftijdscategorie 4-10 valt, deel je de wereld in. In vakjes met Fijnste Dag, Liefste schoolvakken, Lekkerste eten en vooral: Beste Vriend(inn)en. Van de Vrienden en -dinnen van onze dochter ben ik redelijk op de hoogte, alhoewel verschuivingen in de top 3-5-10 nooit uitgesloten zijn. Van de voorkeuren van Gijs was me nog niet zoveel duidelijk. Andreas-van-de-Stampers, die hij dus maar zelden ziet, blijft nog altijd de eerstgenoemde boezemvriend, alle schoolweken ten spijt. En in de klas is wel duidelijk dat hij gecharmeerd is van Achmed-Yassin, en van die andere, grotere Gijs, en van hun bijna-naamgenoot Guus. Maar toen ik hem laatst vroeg wie hij nou de allerliefste op school vond, zei hij zonder een seconde te aarzelen: 'Elise'.

Dat maakte Elise zachtroze tot achter haar oren. En ik kon weer een paar weken tegen het elkaar-de-tent-uit-vechten-tot-je-erbij-neervalt.

Magnum

Ik had het kunnen weten. Ik heb echt gecheckt wat de inhoud van onze goede oude Christmas Pudding vorm was. 1 Liter ging erin. En ik keek met een schuin oog naar het Delia-recept, waarin allerlei combinaties van aantal en inhoud genoemd stonden, waaronder iets dat nog het meeste leek op '2x 1/2L/2 pint'. Tja, 2 pints zouden moeten passen, maar er stond dus in werkelijkheid 2 x 1.2 liter of 2 x 2 pints. Delia maakt natuurlijk VEEL. Uiteraard. Had ik kunnen weten.

Inmiddels staat de prachtige metalen bombevorm die van zichzelf al een klein pootje heeft waardoor je hem prima kunt stomen, in de grootste pan die we hebben. 6 Uur stomen, 2 maanden bewaren en geregeld doordrenken met brandy. Gaat helemaal goedkomen.