zaterdag 1 november 2008

illegaal

Oei. Een tante van Obama woont illegaal in de US. Dat kan in zo'n land natuurlijk ruimschoots voldoende reden zijn om niet gekozen te worden als minister president. Het is ook nogal niet niks. Tjongejonge. Zomaar een illegale tante hebben.
Nee, als bijna-machtigste-mens-ter-wereld kun je je weinig permitteren. Er hoeft maar in het nieuws te komen dat de achterneef van je buurman zijn vuilniszakken een dag te vroeg aan de straat had gezet en je volledige carrière is naar de haaien.

slaapbeer en reddingstouwtje

Gijs heeft het er maar druk mee. Op school hebben ze een goed gesprek gehad over seizoenen, en daarom komt Gijs met de mededeling dat hij een slaapbeer is. Even doorvragen leert dat hij precies weet wat dat is, een winterslaap, en na een korte uitleg aan mijn adres trekt hij zijn jas aan om in de zandbak een hol te gaan graven. Na een minuut of tien jaagt een kleine herfstbui onze dappere slaapbeer weer naar binnen, waar hij zich zuchtend aan tafel zet. 'Ik wil niet nat worden, ik wil tekenen.' Hij schetst in dertig seconden een raket, met een 'bestuurderplaats' en een lange streep daaruit. Aan de streep bungelt een handje. 'Dat is een reddingstouw, voor als er mensen los zijn gegaan in de ruimte.'

Zozo. Er gaat veel om in zo'n kleuterhoofd.