woensdag 12 december 2007

ouwe meuk

Ineens staat daar middenin een veld een prachtig restant van een kerkje. 13e eeuw, roze graniet. Klassiek modelletje met twee heel hoge deuren, sleutelgatramen, het formaat klopt helemaal. Ik word enthousiast. Míjn specialisme - van vroeger. Wat een beauty.

veld

In het veld aan het werk: naast een meer, en het is doodstil. Het water is een spiegel waarin we de heuvels en naaldbossen zien. De velden zijn dor en leeg, de berken kaal. Hier en daar een klein kluitje rode houten huizen en schuren.

last of the summer fruits

oudjes aan de wii

Een prachtig itempje op CNN over bejaardenhuizen in de US waar de ouden van dagen genieten van de Wii: lekker bowlen in hun eigen recreatiezaal! Geweldig. k Wou dat ik thuis was, ging ik even lekker naar de kermis met de kinderen in onze recreatiezaal :).

miep in de bocht

Routemiep is eigenlijk altijd wel accuraat en slim. Een enkele keer gaat ze wat ver in haar pogingen tot perfectie. We hebben haar verteld dat we geen tolwegen willen nemen, omdat je anders hier in de stad elke rit weer 20 Kronen kwijt bent om 400 meter snelweg te nemen. Daarnet reden we terug vanaf een dorp ten zuidwesten van Oslo - de snelweg zou 1 rechte lijn naar het hotel zijn. Met de laatste 400 meter dus die 20 Kronen tol. Dat liet routemiep niet op zich zitten. Ze rekende... en rekende... en rekende... en kwam met de volgende ongelofelijke conclusie, die we zelf nooit hadden kunnen verzinnen: via Zuid-Noorwegen, waar we een ferry moesten nemen naar Zweden, dan een flink stuk noordwaarts en dan de ferry naar Oslo om de stad vanuit de oostkant binnen te rijden. Verwachte aankomsttijd 6.44 morgenochtend.

Mwah.

Toch maar een muntje opgediept.

koud

Het vriest inmiddels de hele dag flink hier. Zeker weten dat de temperatuur niet boven nul komt. Dat merk je vooral goed als je de stad uit gaat. Daarbinnen, tussen de gebouwen, met het vele verkeer en vooral de verwarmde trottoirs (ik zeg het nog een keer - verwarmde trottoirs) is koud gewoon koud. Maar langs Oslofjorden of wat hoger in de heuvels ten noorden van de stad is het echt echt koud. Gelukkig doet de goretex zijn werk.

next?

Na dagen van Incredible India reclames krijgen we nu ineens Nigeria reclame op CNN. Hmmm?

MP

Stortinget, het Noorse Parlement, bleek iets gemakkelijker om met camera's binnen te komen dan de Tweede Kamer. We moesten wel alles door de scanner halen, maar daarna werden we op basis van ons paspoort gewoon binnengelaten. Dat was wel anders op het Binnenhof. De politiebewaking en dranghekken bleken voor een delegatie van het Russische parlement te zijn. Toen die de officiële zaal hadden verlaten, konden wij even opbouwen en ons interview houden met Anna Ljunggren, de jongste MP van Noorwegen.

Nog wat sfeershotjes van de parlementszaal en de buitenzijde. Amerikaanse dames vragen geïnteresseerd of we hier staan in afwachtig van het vertrek van 'Al-baby'. Niet dus. Al is gone, off to Bali.