zaterdag 12 januari 2008

tom eens tijchen hier!

Ton

Ton is er 's ochtends vroeg bij. Zijn Versshop op de Balijelaan gaat al open als de buurtbewoners nog maar net aan ontbijt denken. Elke dag stopt de bus er bij de halte vlak ervoor. Er staat meestal een wazige werker in pak met een aktekoffer in zijn ene hand en een broodje kaas in de andere. Ton is immer goedgemutst. Smeert en belegt dat het een lust is. Zijn vers-imperium is twee winkels groot, vermoedelijk ooit de winkel van Ton sr. en de winkel van Ton jr. In het brute TL-licht staat jr met een groot blauw schort. Loopt naar de buurwinkel, de Andere Ton, haalt iets uit de vitrine daar en loopt weer terug. Intussen inspecteren vroege gasten de bacterie-yoghurtdrankjes in de koeling. Ontbijten bij Ton. Elke dag weer.

kwartet

Een vader zit met zijn zoon van een jaar of acht in de trein. Ze spelen kwartet. 'Mag ik van jou dan... van strafbare feiten... milieuvervuiling?' '...en ook winkeldiefstal?'

Inspirerend kwartetspel.

dudeljo

Gijs heeft het lied van de wielewaal geleerd. Hij zingt het dag in dag uit, een kwartier aan een stuk als het moet. Nu zit hij buiten op zijn fiets. Rijdt rondjes om de tuintafel, kijkt er ernstig bij. En onder die frons dudeljohoot hij erop los.