vrijdag 3 oktober 2008

recente productie

dingdong

'Prrrrrrt'
'Ding'
'ZZZZZZZZZZZ'
'...'
'pliemppp'
'bingggboingggbingggboingggg, bingboingggggboinggggboingggg' (x2)
'tringgggggggggggg'
'Bloeinkkkkk'
'plingplang'
'eeeeeehhhhhhhhhhhhhrrrrrrrk'

...en ja, er was er zelfs een bij die (waarschijnlijk het hele jaar door) een electronische-piepjes-versie van Stille Nacht de betreffende huiskamer in zong.

Oh, the different types of doorbells you meet!

Voor het eerst in 20 jaar weer eens als collectant door de wijk gegaan, het is bijna dierendag per slot van rekening, en het was weer een aaneenschakeling van verrassingen. Als je nou schrijver bent, of filmmaker ofzo, en je bent even inspiratieloos, dan is een avondje langs de deuren goed voor een prachtige dosis Fellini-achtige inspiratie. Los van de deurbellen zijn er de tuinen. Klinkertjes, borders, boompjes. Gras, onkruid, heesters. Bijgeknipte haagjes of lege steenvlaktes. Dan komen de tuin-en-voordeurornamenten. Die zijn opvallend vaak huizenblok-gerelateerd. Of er misschien kwantumkorting was bij Coppelmans' tuincentrum, zoveel bordjes met 'welcome' en een chrysant eronder. Zoveel plastiekjes van gravende schoothondjes, zoveel borstel-egels en zoveel deurmatten in halfronde vorm met krullen.

En dan de eigenaren van al dat moois. Sommigen zijn niet thuis, sommigen doen simpelweg niet open. Soms gaat (kennelijk) de bel uit na achten. Sommigen verklaren direct 'da'doek nie-aan-mee' - fine with me natuurlijk. Evenzovelen zijn vriendelijk, droppen een euro in de box en gaan weer verder met hun bezigheden. Af en toe iets bijzonders, zoals de man met de pasgeboren baby in een fleecedeken. De puber die een hele brillenkoker vol muntjes kwam storten. De eigenaar van een kolossale Rhodesian ridgeback en een schootkeffertje dat waarschijnlijk nog wel in het oor van de Rhodesian had gepast. De man die even op zich liet wachten, maar vervolgens instantaan een briefje van 20 trok. De dame die op blote voeten door de regen achter haar ontsnapte dikke rode theemuts-kater aanrende.

Het was kortom weer een interessant uurtje.

slacker standstill

De nieuwe film van Michael Moore, Slacker Uprising, is gratis te downloaden via de site. Ik heb de datum al een paar weken geleden in mijn agenda gezet. Ik ga wel voor documentaire en de nieuwe productie van MM wil ik natuurlijk ook zien. De deceptie was des te groter, toen pas op de slacker-website te lezen viel, dat dit alleen gold voor 'Residents of the US/Canada'. Pardon? Hoezó? Dan heb je een filmmaker die gezien wil worden - en dan wil-ie alleen in dat beperkte gebiedje gezien worden? Ja - reuze waarschijnlijk not.