donderdag 11 juni 2009

goed gesprek

"We hebben uit een boekje gewerkt." meldt Gijs achteloos aan het avondeten.
Omdat ik vermoed dat er dan dus ge-citood is, vraag ik wat hij moest doen. Er volgt een uitgebreid antwoord over hoeken en letters en dat je moest onderstrepen wat bijelkaar hoorde. Met zijn vinger tekent hij een loodrechte linkse directe in de lucht.

Ik denk nog even serieus "toch niet nú al Pythagoras?", maar ach, vooruit, als je Pinksteren en de EU lijkt te begrijpen, waarom dan geen driehoeksmeetkunde? Elise bleek in elk geval ruimschoots verstand van de verkiezingen te hebben. Toen ik haar in het stemhokje vroeg wat zíj eigenlijk belangrijk vond in Europese context, kwam zonder aarzeling het antwoord: "schoon zwemwater." Judith Sargentini: this vote is yours.

Gijs is ondertussen meer bezig met het conflict tussen wetenschap en religie. Op zondag vroeg hij een "paar blaadjes, want ik ga een boek schrijven". Ik informeerde waar zijn boek over zou gaan, en het antwoord was "over Jezus, toen-ie nog klein was." Dat belooft wat, daar zijn niet zoveel boeken over dus ik voorspel een goede oplage. Hij ging druk aan de slag, en schreef TON (hoop gekras) UI UI B EN (nog meer krassen).

"Lukt het Gijs?"
"Ja, ik schrijf 'en toen kwam Jezus uit de buik van zijn moeder'."

Hij begon in elk geval bij het begin. Inmiddels is hij tegen een writers block aangelopen. Toen ik nog eens informeerde hoe het ermee stond, was hij te druk met het bestuderen van de mechanica van de kraan.