donderdag 13 december 2007

Norsk

Geinige taal hoor, dat Noors. Er is best wat van te maken als je de tijd hebt om het te lezen. Gesproken is bijna compleet onnavolgbaar, hoogstens heb je een grof idee waar een gesprek over gaat, maar meer dan dat ook niet. Inmiddels beginnen er wat woorden zich te vestigen in mijn hoofd. De allereerste -en reuze handig ook nog- was 'ut': uit(gang). Erg belangrijk in parkeergarages. 'Miljø': ook geen breinbreker. Een leuke vind ik: 'ikke'. Het duurde even voordat ik me realiseerde dat het 'niet' betekent. Zo staat er soms ergens 'ikke gratis', en op de bussen die door de stad rijden, lees ik wel eens 'ikke i trafikk' (buiten dienst, dus). Het klinkt alsof de bus wil benadrukken dat-ie heus óók een verkeersdeelnemer is. Heel prachtig was ook de zinsnede die ik vandaag in de lift las: Dør åpen. Da's dan duidelijk.

En ik kan niet anders dan denken aan Asterix en de Vikingen, met hun honden die 'wåf wåf' en 'bløf bløf' doen in de onophoudelijke mist op zee.

fout muntje

TV-reclames in een ander land: altijd leuk om te kijken. Al een paar dagen valt me een aardige reclame op voor een bank. Iets met een man die een muntje opgooit. Mooi gefilmd... blijkt het een 2-euro stuk te zijn. Dat hebben ze hier geeneens! Hier hebben ze Geld Met Gaten! Leuk voor aan een kettinkje, dat wel. Maar geen euro, dus opmaken die handel. Morgen first thing...

Juletiden

Het is donker en koud maar de Noren laten zich niet afhouden van een van hun Doelen in het Leven: kerstmis vieren. In alle straten, in alle winkels, in alle kantoren worden de voorbereidingen getroffen. Overal is het bijna Kerstmis. Overal kerstkoekjes en kerstmarsepein. Kerstlampjes, kerstbomen en kerstversieringen. Kerst-glühwein, kerstkleding. Kerstsnoep, kerstchocolade. Kerstmuziek, kerstmenu's en kerstarrangementen. Ze hebben er zin in.

kan het?

Kan het nog kouder?
Tuurlijk kan het nog kouder!
Elke dag weer een graadje meer onder nul hier.
-9 graden momenteel, zegt wunderground, en dat is te voelen.
Zeker als je buiten staat te filmen aan het fjord. Al staat er vrijwel geen wind, de kou snijdt overal dwars doorheen. Toen ik net even naar buiten liep, zat voor de supermarkt aan de overkant een grote treurige Deense dog te wachten op zijn baasje. Hij kon alleen nog maar een heel hoog en hees piepje uitbrengen. Als hond zal het ook best koud zijn, met je pootkussentjes op een ijzige stoep. Geen lol aan.