zondag 3 augustus 2008

interieur

Ook in dit appartement zijn de typische elementen van een Brits Interieur te zien - zoals we ze nog kenden van 34 Brock Street tenminste. Eigenlijk ontbreken alleen de vele, vele luiken en het zachtroze bloemetjesstructuurbehang dat doorliep over het plafond, verder is alles aanwezig. Paneeldeuren, natuurlijk. Goudkleurige stopcontacten. Plafonddecoraties, waarvoor, zo zag ik, op Claverton Street een speciale winkel blijkt te zijn, waar je plafonddecoraties per meter (nah, waarschijnlijk per foot) kunt aanschaffen. Dezelfde kleur vloerbedekking als in 34 Brock St. En nérgens tegels op de grond, in de keuken ligt vinyl. Zouden Britten een hekel hebben aan tegelvloeren? Het meest karakteristiek is natuurlijk de badkamer. Kranen met variërende opschriften: '1924 Classic Bathroom' en natuurlijk de mededeling 'Hot' of 'Cold'. De mooiste is 'Deluge'. Dan is het bad, heel praktisch, aan de zijkant betimmerd met hout. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je gaat douchen, hoewel we hier onderaan de heuvel zitten en dus een stuk meer waterdruk hebben dan destijds in BS. Daar kon je net een vogelbad vullen met het sneue straaltje uit de douchekop. Hier spettert de badkamer vakkundig onder, het glazen scherm langs het bad kan dat nauwelijks verhinderen. Na het douchen stap je dus op het meest merkwaardige onderdeel van deze inrichting: vloerbedekking in de badkamer. Ieuw. Ik kan er niet aan wennen, dat elke-dag-weer-natte, groene kamerbreed tapijt. Niet lekker te schrobben en bij het minste doorweekt. Doet u mij maar tegels.

4 opmerkingen:

Bert zei

Bij het lezen van deze beschrijving van het interieur van de badkameer rijst bij mij de vraag: Is de deksel
van de WC ook overdekt met een stukje tapijt dat past bij dat wat er op de grond ligt? Dit is een detail dat ik veelvuldig in de VS ben tegengekomen en dat me altijd heeft geboeid. Tapijt in de badkamer is in de VS geenszins uitzonderlijk.

madhat zei

Nee - de WC-brillen zijn gelukkig wonderlijk tapijtvrij en zelfs van goed chemisch-reinigbaar plastic - niet eens van hout met nep-gouden scharnieren :).

Bert zei

Een ander detail dat ik altijd associeer met Engelse badkamers is het verwarmde handdoekenrek. Het heeft wel iets om je te omhullen met en voorverwarmde handdoek. In Nederland komt deze
luxe er inmiddels ook wel in, zoals recent onderzoek heeft uitgewezen. Op de WS wordt deze ontwikkeling met belangstelling gevolgd.

madhat zei

Wij zijn gezegend met een tussenvorm: de radiator in de badkamer is tevens handdoekenrek. Dat is een mixed blessing, van oktober tot maart warme handdoeken en de rest van de tijd gewonestervelingenhanddoeken.