zaterdag 21 augustus 2010

Markblog - Logicomix

Robbert Dijkgraaf schreef dat zijn elfjarige zoon opging in een stripboek over wiskunde - Logicomix. Ik zag het bij Johannes staan en was zeer geintrigeerd. Johannes heeft nog veel in zijn leesqueue en ik mocht het lenen.


Logicomix is een bijzonder boek. Het heeft de uiterlijke verschijningsvorm van een stripboek, al is het een kleiner formaat, vier centimeter dik (350 pagina's) en wat serieuzer dan het gemiddelde stripboek (hoewel, sinds mijn eigen elfde jaar heb ik nauwelijks nog stripboeken gelezen - misschien zijn alle stripboeken nu zo?). Het is dik papier, erg zwaar, houdt heerlijk vast, en leest als een trein.

De centrale lijn is de zoektocht van Bertrand Russell en consorten naar de fundering van de wiskunde. Zo gesteld lijkt dat een onderwerp voor een rustig collegetje op maandagmiddag, maar het schijnt destijds als een serieus probleem te zijn gezien, waar de groten rond 1900 allen aan gewerkt hebben. In het boek wordt Russell zelfs geheel door deze kweeste obsedeerd, en zijn houding heeft iets panisch - alsof de wereld in elkaar ging storten als het niet lukte. Misschien was dat ook wel zo.

In de uitwerking van de auteurs Doxiadis, Papadimitriou, Papadatos, en Donna - het ontbreekt ook niet aan Griekse elementen - is het een prachtverhaal, dat je meeneemt en doorsleurt tot het einde van het boek.

Ik ben vooral benieuwd hoe niet-wiskundige lezers het ervaren. Misschien kan ik Irene overtuigen om het te lezen?

5 opmerkingen:

WD zei

Logicomix is vorige maand ook in Nederlandse vertaling verschenen. De Volkskrant biedt het boek zelfs aan in zijn webwinkel. Ik zal het zeker ook lezen. De Griekse herkomst verbaast mij niet. Komt de wiskunde daar ten slotte ook niet vandaan?
WD

Mark zei

Zeker, de Grieken waren grote denkers voor de filosofie, de wiskunde, en de filosofie van de wiskunde. De interactie tussen wiskunde en Griekse cultuur gaat in dit boek nog net iets verder. Meer verklap ik niet ...

madhat zei

ik raad dat de hoofdpersonen zich klem vreten aan tzatziki en souvlaki?

WD zei

Nee, madhat, echte filosofen en geleerden vreten zich nooit klem. En in de bloeitijd van de Griekse wetenschap en filosofie bestonden die typisch Turkse gerechten niet eens.
WD

madhat zei

Hm, ik zou toch zweren dat ik wel wat geleerden heb ontmoet die zich klem zouden kunnen vreten, desgewenst. Misschien niet aan Turkse gerechten, dat zou kunnen.